skip to Main Content
info@twostep.nl | +31 (0) 416 537287
Blog Watermerk

Google-Algoritme kan watermerk verwijderen uit foto’s!

  • Blog

Je kent het vast wel! Je bent op zoek naar een afbeelding voor een presentatie of iets dergelijks en hebt eindelijk de geschikte afbeelding gevonden, blijkt er een groot watermerk in te zitten. Als je geen Photoshop-expert bent, kan je weer opnieuw beginnen met zoeken. Maar dat is verleden tijd, want Google heeft daar een oplossing voor gevonden!

Google heeft nieuwe software ontwikkeld dat dit systeem kan omzeilen. Het is een bepaald algoritme waarbij men het watermerk kan verwijderen op grote schaal automatisch. Het doel van de software is om de kwetsbaarheid te laten zien, door eenvoudig het watermerk kan weghalen en dat het daardoor makkelijk te gebruiken is door een ander. Het doel is niet om fotografen van hun inkomsten te beroven.

Een watermerk wordt gebruikt om de kans op het gebruik door anderen zo klein mogelijk te maken. Daarom bestaat het watermerk uit veel verschillende objecten, zoals dunne lijnen en schaduwen. Een professional kan een watermerk foto verwijderen met de hand in Photoshop, maar dit is een tijdrovende klus.

Watermerk weghalen dankzij consistentie

Watermerken worden vaak consistent gebruikt over veel foto’s. Dankzij deze consistentie heeft Google dit algoritme kunnen ontwikkelen, waardoor ze het watermerk kunnen verwijderen. Google kijkt enkel naar de beelden die online staan, daardoor kan men de afbeeldingen met hetzelfde watermerk kraken en vervolgens het watermerk verwijderen op grote schaal. Om het watermerk volledig en zonder problemen weg te halen, maakt Google gebruik van een multi-beeldoptimalisatie.

watermerk1

Google kan niet garanderen dat er geen manier is om watermerken foto te verwijderen in de toekomst, maar ze geloven wel dat men het moeilijker kan maken door een willekeurige factor toe te voegen aan de watermerken. Fotodiensten kunnen de huidige watermerkfunctie nog gebruiken, maar moeten bij iedere foto een kleine wisseling in het watermerk maken. Daardoor is het op dit moment nog onmogelijk om watermerken te verwijderen zonder zichtbare resten achter te laten.

Let op! Op foto’s met een watermerk is vaak copyright van toepassing. Dit wil dus niet zeggen dat het copyright niet meer geldt door het watermerk weg te halen.

Bron: https://www.telegraaf.nl/tech/309461/google-techniek-ontdoet-foto-s-van-watermerk

Meer informatie over een watermerk verwijderen?

Wij helpen je graag verder! Bel ons via +31 (0) 416 – 537287, stuur een mail naar info@twostep.nl of vul het onderstaande contactformulier in.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.